Dijele se karte za raj

u dva i pet let za drugi svijet

Mojoj je mami pokojni Đurasović predavao Srpskohrvatski u Trećoj gimnaziji. Umrtvljena sam od tuđih smrti jer su i moje vlastite, samo drugim redoslijedom: kad se u meni nakupi neki broj drugih smrti, onda ću i ja u potpunosti da umrem. Ovako, odumrem svaki put pomalo.

Svako ima pravo na život i niko nema prava da ga oduzima, sebi ili nekome drugome, jer je to sebično. Onda boli i one oko njega pa i oni pomalo umru svaki put kada se sjete, jer se smrt ne ubrzava oduzimanjem života. Vrijeme je djelimični sinonim za zaborav, a zaborav djelimični sinonim za umrtvljavanje bola.

Ne boli me ništa trenutno, mada je i to promjenjiva kategorija, samo sam prečesto umirala u posljednje vrijeme, ali je znalo boljeti da sam i ja poželjela smrt. No, eto, nije mi se ostvarila želja pa sam se predomislila i poželjela da živim jer je ružno između, ali ni tu nije nemoguće niti vječno. Vas, koje boli, prestat će; ali ne smrću, već kada prođe dovoljno vremena i receptori za bol postanu imuni na podražaj bola.

Ne mogu obećati jer je obećanje budućnost, ovo je samo iskustvo iz prošlosti koje se može podijeliti ne sa ciljem tješenja, jer tješiti ne znam, već radi informacije da ni jedno stanje nije vječno, osim života. Ne vrijedi ubrzavati zaborav, niti oživljavati nekog sjećanjem.

by

Upravljam slobodnim neupravnim govorom

Comments (6)

  1. rikica51

    Kad već umiremo pomalo svaki dan, barem ćemo postati profesionalci u preživljavanju.

  2. Što bi rekao Morrison: niko odavde ne izlazi živ.

  3. Ima li nekog popusta na ove karte?

  4. Kako da te podmitimo Raro da nam podlogu napravis čitljivijom ? Mi ovdje dolazimo zbog tebe raro a ne zbog podloge. Mi volim tebe Raro a ne podlogu. Prema tome nemas razloga da je napravis ne čitljivom, pogotovo nama koji smo malo očoravili, ostarili i sl. … I ja poznajem mnogo osoba koji su umrli, pa te razumijem. Ovo si oooodlicno rekla : “Svako ima pravo na život i niko nema prava da ga oduzima, sebi ili nekome drugome…”

  5. Kristalni ☺️, Rikice, Sanjine (nema pRopusta), Senjorita, Niki (uradit ću nešto s dizajnom bloga dok redizajniram krečenjem nevirtualni prostor, još nisam) 🍀

Komentariši