Deadline

Pošto me Rikica nasmijala bosniziranjem riječi Wi-Fi – bezgajtanska armatura (Be-Ar) i deadline – vakat limit, a ništa mi danas drugo nije hitno osim definisanja ove riječi, ideja je da date definiciju riječi ili njen prevod ne gledajući u rječnik, čak i ako ne znate značenje, pretpostavite kao što sam i ja pretpostavila da bi halomet mogao biti neko oruđe iz serijala cvicange, čekić, šrafciger… tako mi zazvučalo. Onaj koji bude imao najbolji odgovor postavlja novu riječ.

Imate fore dok ne nastupi edžel-zeman kada ističe rok za odgovore, a to je do dana sutrašnjeg.

by

Upravljam slobodnim neupravnim govorom

Comments (52)

  • Šta znači deadline – definicija, primjer upotrebe ili prevod, mada bih ja voljela objašnjenje u tvom stilu.

   (Joj mene, ko da se podrazumijeva da svi znate o čemu je post.)

   • Ahaaa. Ovako dead – mrtav, line-linija. Dakle mrtva linija. Vjerovatno je to nesto kao kad predjes neku liniju da si mrtav inasan. A kolko znam jedina tako opasna granica je granica sa Sjevernom Korejom. Zakljucak je: Deadline – znaci da je to Sjeverno Korejska granica sa nekom drzavom.

    • Slikovito, upravo si mi pred oči prizvao i njenu grafičku oznaku što izgleda kao lobanja prekrižena crvenim iksom (a možda je u pitanju i zarotirani krs’, aj budi pametan), tako da, osim sjevernokorejske granice, može biti i ona visokonaponska ograda kad kreneš od trolejbuske u Švrakinu prema RTV-u ☠️

 1. rikica51

  Zašto imam osjećaj da ćemo se ove igre igrati samo ti i ja, eventualno i ona Banditica 🤣

 2. Zašto deadline, kada imamo riječ za to – rok.
  Upotrebljava se kada imamo neku obavezu koju moramo završiti do određenog dana/datuma/časa. Može se koristiti riječ (ukoliko je taj vremenski period zadovoljavajuće dug za izvršitelja) – fora.
  Npr, “Imamo još fore do edžel-zemana dati svoje definicije i komentare”.

  Vidi također i rok trajanja proizvoda, koji se ne koristi kao “deadline”, nego kao “expiry date”, ali u suštini je isto.

  Poslije isticanja roka u oba slučaja se ništa bitno ne desi. 🙂

 3. Ma to ti je ko ono kad dođeš do kraja i nema dalje😁nije ni slično, al hajd🤣

 4. Auuuuu, znači logika mi još fercera😁

 5. Evo ovdje ću, starinska je riječ, a znate garant svi šta znači, pokušat ću. Šta je kapidžik? 😁Ako bude previše jednostavno onda ću neku drugu naći, jer meni je ovo totalno komplikovana riječ bila kad sam je prvi put čula🙈

  • Pendžer? 😁 primjer odranije Kad se jedan (prljav) prozor zatvori, drugi se ne mre otvorit [2]. A ako je nastalo od riječi kapija, onda je to skup svega što je zamandaljeno, al eto, more se otškrinuti na kant tj. otkantati (njekoga, nješto) što je povezano i sa riječju kanta đe ide sve ono čemu je isteko rok.

   Nego, čekam ja Rikicin odgovor.

 6. Pendžer mi djeluje ko pitanje, jer ima upitnik iza😁

 7. Pa nije baš pendžer, ali vruće, vruće😁Rikica ovo garant zna😂

  • Što mrzim kad neko da tačan odgovor umjesto da fino sačeka da se mi, ostali, isprovaljujemo prvo 😁

  • rikica51

   E pa Banditice ako ti kažem da mnogo volim sevdalinke, onda će ti biti sigurno jasno da nema
   šanse da ne znam šta je kapidžik.
   https://www.youtube.com/watch?v=fKdmryzZyTE
   😊

   Mada, iskrena da budem kada sam prvi put čula za kapidžik, mene to asociralo na onaj gornji dio starinskih bosanskih prozora (takve imala moja rahmetli nana) koji se mogao otvoriti nezavisno od donjeg dijela koji je bio mnogo veći, pa bi onda kroz taj otvoreni dio samo malKice ulazilo zraka, pa to bilo ko biva neka vrsta ovih modernih prozora što se mogu otvoriti na kant. 😊
   Vidiš kako smo mi napredni bili još tad 🤣

   E sad se nešto mislim i kontam da bi bilo zanimljivije da si kao pobjednik prve igrice, otvorila blog sa novom riječi, pa bi tako moglo učestvovati više blogera a ti da onda za najbolji odgovor nagradiš onog ko da najbolji odgovor tako da on na svom blogu zadaje novu riječ…i sve tako redom da ide.

 8. Eto Brutko ti si pobjednik, pa onda postavljaj dalje pitanja😁

 9. Ne mogu metaforički mrtav postavljati pitanja 🙂

 10. rikica51

  Znaš šta. Najbolje da ti opet postaviš novu riječ, da se opet zadeveramo.
  Možda druga sreća bude bolja.😊

 11. rikica51

  Prvi put čujem.
  Tražila na netu, nema nigdje.
  Javila mi se samo jedna idiotska asocijacija – preko krater (pogled preko kratera (vulkana))😊

  p.s. Kad pomenh idiote, je l znaš da su oni u staroj Grčkoj označavali one koji se nisu bavili političkim i društvenim temama. Znači, i nije bilo tako strašno biti idiot tada 😊

 12. Ne'š je ni naći, i ja sam je tražila, ali se, navodno, ta riječ upotrebljava u jednom dijelu Sandžaka – oko Tutina – tako su mi objasnili. Kao vrsta riječi može biti prilog (Kako da dođem do prodavnice? – Samo ideš prekokrat) i prijedlog (Samo presiječeš prekokrat ulice), mada je češće prijedlog.

  P.S. Asocijacija ti nije idiotska, pogodila si 50%.

  Meni, kao idiotu, nije ni sada strašno, jer marginalizacija daje čovjeku posmatračku perspektivu… doduše, ima razlike u vrsti idiotluka koji je rezultat svjesno odabrane marginalizacije i one koja je rezultat izopćavanja.

 13. rikica51

  Mislim da me nisi dobro razumjela.
  Mislila sam na sebe i svoju asocijaciju značenja riječi prekokrat koja je bila opićena 100 posto.
  Ako sam slučajno šta pogodila, znači da se slično sličnom raduje 😊

  • Taj ti pojam nikako ne odgovara (nije nimalo idiotska asocijacija!), jer prekokrat stvarno znači – izvor te riječi mi je bio jedan profa sa scenskih umjetnosti – preko; pitam ga šta će onda ovoj riječi ovo –krat kad već postoji riječ preko, kaže eeeee, ali ovo znači (i pokaza rukom pravo) da skratiš putanju idući drito do cilja ☺️

 14. rikica51

  Aaaa…kontam sad, to kao neka prečica?

 15. rikica51

  Ups. Greška u koracima. Preko je prilog.
  Nešto sam pobrakla bila.

  • Ma nisi pobrkala, nego postepeno “nadolaziš” na značenje i vrstu riječi, jer ja više odmažem nego što pomažem svojim hintovima, tj. pokušavam da te zbunim, no ne daš se.
   Prije će biti da je sraslica nego složenica, ali dobro si naslutila da riječ ima dva dijela: krat znači put (napisano odvojeno, preko puta / krata, preko je, zaista, prijedlog – dobro si napisala). Nakon što dođe do srastanja, prekokrat ima priloško značenje npr. Samo idi prekokrat – znači: (idi) ravno, prekoputa, drito, bez skretanja, kraticom, prečicom – kuda).

 16. Izgleda da sam fulila toponim na kojem se upotrebljava ova riječ, maloprije guglala, kad ono kajkavština (možda dio čakavštine i štokavštine).

 17. rikica51

  Stani. Ako kažeš da je u pitanju sraslica kako objašnjavaš da je riječ hitroprelja, nastala po istom modelu složenica?

  Ovo vezano za preko/ prijedlog stvarno me zbunilo, pa sam bacila oko na neki link gdje vidjeh da je riječ o prilogu, pa da umjesto da poslušam sebe, poslušah ko zna koga sa neta, tako da dobih ono što mi treba..

 18. Šta je / ko je hitroprelja? 😅😅😅

  Ako je hitroprelja nastala od dviju punoznačnih riječi spojenih interfiksom -o- (hitra i ona koja prede), onda je složenica. A ako je prekokrat nastao bez interfiksa istim redoslijedom leksema kojim su se upotrebljavale i prije srastanja preko krat (gdje ovo “o” nije interfix, već fonem koji je dio prijedloga p-r-e-k-o, onda je u pitanju sraslica). Tako da mislim da je tvorbeni model sličiji riječima dvakrat, trikrat, kočkrat… (dvaput, triput, koji put/katkada…), a to su sraslice, nego ovoj hitroprelji koja jeste složenica. Mada i u literaturi piše da je nekada teško razlikovati složenice i sraslice upravo zato što ne možemo uvijek da odredimo je li nešto interfiks ili dio neke lekseme.

  Jesam fulala hitroprelju skroz? 😅

 19. rikica51

  Hitroprelju sam upoznala maločas u srpskoj narodnoj lirskoj pjesmi Kujundžija i hitroprelja dok sam prevrtala net da ti kontriram vezano za sraslicu🤣

  “Oj, Boga ti, Janjo hitropreljo!
  Da ti pošljem maleno povjesmo,
  Opredi mi šator i košulju
  A što tebi od toga ostane,
  To opredi sebi u darove.”

  p.s. Zaista nije uvijek laHko razlikovati složenice i sraslice.

 20. rikica51

  Baš se pitam kako ćeš pravdati izostanke ovdje 😊
  Ako tako nastaviš, mogla bi zaraditi smanjeno vladanje.😁😊

Komentariši