Što ti, raro, nemaš fotografija?

Već svi znaju da ne pamtim datume, imena, događaje… ali lica? Lica memoriram automatski. Dovoljno mi je da perifernim vidom skeniram nečije oči pa da zavazdan postanu dio mene.

Bio neki iftar prošle godine i neko me iz pristojnosti upoznao s djevojkom pod nikabom jer smo se našle u istom društvu. Neki dan sjede do mene u troli, poselami se i ja joj, po difoltu, izgovorih ime. Helem i ime zapamtim ako mi je lice lijepo makar se samo oči vidjele.

Tako mi jednom bilo dosadno i iz znatiželje počnem ukucavati brojeve telefona u viber… sjedimo jučer u Alti gore i ono sunce udarilo u stol, toplo, lijepo… preko puta nas neki momci. Pričam ja, drugarica gleda negdje tamo i samo govori aha, aha, aha. Pogledam i ja da upratim gdje gleda kad me već ne sluša. Lik prekoputa gleda u nju, ono zavodnički. Pogledam opet, vidim odnekud mi faca poznata. Sjetim se da mi je viber izbacio njegovu fotografiju kad sam izmišljala brojeve i ukucavala u mob. Kaže ona, jao otkad se gledam s ovim likom, stalno se srećemo po gradu, a nikako da se upoznamo. I ja na viber, isti on. Reko, evo ti njegov broj. Pa otkud ti, ispričam joj, kaže ma dajjjjj, ne vjerujem, rekoh pa provjeri, ona nazove, njemu mob zazvoni za susjednim stolom…

Od deset “identičnih” sivih maca odmah prepoznam Sivotinju jer se samo ona smiješi kad je češkiš ispod uha po obrazima.

U mojoj je mahali bio lik dugo u kolicima i prosio. Ili ima brata blizanca ili je u kolicima samo kad prosi jer ga vidim i bez kolica kako uredno šeta.

Helem… oviha dana me korona ili obična prehlada satrala, ne znam šta je od to dvoje jer nisam ni imala želju da saznam, svejedno mi kako se zove. Odležah propisno sedmicu jer ništa drugo nisam ni mogla osim ukucavat brojeve u Whats up da vidim ko će mi se pojavit jer na licu sve piše, a ja volim da čitam. Jedino sebe nikad ne gledam u ogledalo. Danas više nisam mogla ukucavat ni brojeve koliko me bole obje strane od ležanja i ajd izađem vani na sunce. Prolazim pored BBI-a i u onom staklu vidim nekakvu paćenicu božemesačuvaj tačno se lecnuh. Dobrih par minuta mi je trebalo da skontam da sam to ja.

by

Upravljam slobodnim neupravnim govorom